Ik heb een kleine website, loop ik gevaar om gehackt te worden?

Leestijd: 2 minuten

‘Ik heb een kleine website, dus what the hack’, denk je misschien. Maar ook die kan genadeloos in de pan gehackt worden! En de ervaring leert….dat hackt erin.

Zo werd hondenfokker Van Bos en Veld ook op het hackblok gelegd. Annemarie vertelt: ‘Na meerdere hack-aanvallen had Google ons geblokkeerd. We hadden geen back-ups, dus alles was weg. Alle tijd en het geld die we in de website hadden gestoken, waren voor niks geweest.’

Mijn kleine website is toch niet interessant om te hacken?

Helaas wel. De grootte van een website maakt geen verschil voor de meeste hackers. Ze hacken je site niet omdat deze beter, belangrijker, groter etc. is, maar om dat het kán. Aanvallen zijn vaak geautomatiseerd. Je site wordt niet bewust uitgekozen, maar er gewoonweg uitgepikt. Omdat je een lek hebt.

Oké, dan zijn ze binnen op mijn kleine website, maar wat wint een hacker daarmee?

Hackers kunnen jouw server gebruiken om spam-berichten te sturen, zelfs vanuit jouw naam. Ook hebben ze dan de mogelijkheid om andere content op je site plaatsen, zoals terroristische of seksueel getinte berichten of links naar hun commerciële websites. Tot slot kan je gechanteerd worden. Ze willen er dan dus geld aan verdienen.

Wat zijn de gevolgen dan?

Je raakt al je gegevens kwijt, zoals teksten, plaatjes, klantinformatie en bestellingen. Ook zijn er gevolgen voor je zoekresultaten: Google zet je website lager bij de resultaten. Of erger nog: blokkeert je onveilige site. Tevens kan je een boete krijgen van de overheid. En, zoals reeds genoemd, je kan gedwongen worden door de hackers om een bedrag te betalen. (Dit moet je overigens nooit doen. Je kan het beter laten oplossen door iemand die gespecialiseerd is in beveiliging.)

Je bezoekers ondervinden ook overlast: ze ontvangen spam en virussen. En dat kan gevolgen hebben voor hun vertrouwen in jouw bedrijf. De traffic op jouw site neemt af, je mist omzet en je moet het vertrouwen weer terug winnen. En dat zal niet eenvoudig zijn.

Je vraagt je misschien af of je je website dan helemaal opnieuw moet maken. Als je niet regelmatig goede back-ups maakt, ja…dan moet alles weer opnieuw.

Hoe kan ik dit voorkomen?

Met een goede beveiliging en onderhoud van je website kan je niet meer gehackt worden. Werk altijd met professionele beveiligingsexperts. Je kan bijv. door ons een gratis Lekcheck laten doen, waarbij potentiële zwakke plekken in kaart worden gebracht. Wil je nog een stap verder, kan je kiezen voor een totaaloplossing, bestaande uit de installatie van beveiligingstools, een dagelijks complete back-up, het dagelijks monitoren en opschonen van je website en het uitvoeren van dagelijkse updates. Hierdoor kunnen we een 100% zekerheidsgarantie bieden.

Annemarie van Van Bos en Veld is gerustgesteld: ‘Nadat de problemen door de hacks waren opgelost en we de beveiliging en onderhoud in professionele handen hebben gegeven, zijn we niet meer gehackt! Bezoekers kunnen nu gelukkig weer met een gerust hart op onze website rondneuzen.’

Deel dit bericht als jij ook anderen inzicht over het gevaar van hacken van kleinere websites wil geven.